Effect of efficient microorganisms on the ensilage of ripe banana peel (Musa paradisiaca) for cattle feed.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v8.n3.2024.60-68

Keywords:

Forage, nutrients, microorganisms, nutrition, animal feed

Abstract

The objective of the research was to determine the effect of efficient microorganisms on the nutritional value of banana peel silage (Musa paradisiaca) as a feed for cattle. The banana peels were obtained from the local market and were divided into 16 experimental units, defining four treatments: Witness with molasses; Starlite, whose content is based on humic, ulmic and fulvic acids; Microcompostic, based on decomposer bacteria and Humiling 25 plus, which contains humic and fulvic acids; 4 replicates were defined and a completely randomized experimental design was applied to determine the statistical differences in the chemical composition of the silages as well as voluntary consumption, and to determine the physical behavior of the treatments, a matrix was developed to measure the parameters: Odor, Color, Acidity, Moisture and Texture. The results showed that there were no statistical differences in dry matter (DM), ash (SA) and fat, but not in crude protein (CP) content, where the Starlite fuel was the best performer and the molasses treatment was the lowest. It is concluded that the molasses and Starlite treatments showed a statistically better response in the banana peel silage process, maintaining and, in the case of Starlite, improving its nutritional content and maintaining its desirable physical properties.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Yhony Alfredo Valverde Lucio, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Universidad Estatal del Sur de Manabí. Jipijapa, Ecuador

Gino Orlando Tóala, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Universidad Estatal del Sur de Manabí. Jipijapa, Ecuador

Julio Gabriel Ortega, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Ecuador

William Ausberto Merchán García, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Ecuador

Francisco Orlando Indacochea, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Ecuador

References

Almeida T., María G, Cárdenas M., Diana L, Vélez, Miguel, Hincapié, John (2006). Efecto del uso de Microorganismos Eficientes sobre la calidad del ensilaje de pasto Mulato II. Obtenido de: http://hdl.handle.net/11036/958

Astuti T.,Y. S. Amir, G. Yelni, and Isyaturriyadhah. (2014). The Result of Biotechnology by Local Microorganisms to Banana Peel on Rumen Fluid Characteristics as Ruminant Feed. Journal of Advanced Agricultural Technologies Vol. 1, No. 1, June 2014.

Bereterbide, L. (2015). Efecto de la inoculación con Lactobacillus buchneri en la calidad nutritiva y la estabilidad aeróbica en ensilajes de maíz, cosechado en tres estados de madurez. Obtenido de Trabajo Final de Ingeniería en Producción Agropecuaria. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Católica Argentina.

Campo, Y., Valero, J., & Gómez, M. (2015). Evaluación de Ensilajes a partir de Residuos de post-cosecha de arroz tratados con bacterias ácido lácticas. Vol 23, No 36 (2015), Revista Alimentos Hoy -62, 62. Obtenido de Universidad Francisco de Paula Santander. Cúcuta, Colombia.

Chiari, P. (2015). Evaluación de forrajes enriquecidos con microorganismos de montaña en la producción y calidad de leche caprina. Obtenido de Turrialba, Costa Rica, 2015:

Contreras Francisco, Muck Richard, (2006). Inoculantes Microbiales para ensilaje. Focus on Forage - Vol 8: No. 4. Obtenido de: https://www.researchgate.net/profile/Francisco_Contreras7/publication/237530339_Inoculantes_Microbiales_para_ensilaje/links/0deec52fbde8e01524000000/Inoculantes-Microbiales-para-ensilaje.pdf

Corporación Financiera Nacional. (2024). Ficha Sectorial Ganadería Subgerencia de Análisis de Productos y Servicios. Obtenida de: https://www.cfn.fin.ec/wp-content/uploads/2024/07/Ficha-Sectorial-Ganader%C2%A1a.pdf

Dormond H, Herbert; Rojas B, Augusto; Boschini F, Carlos; Mora L, Gerardo; Sibaja R, Guillermo. Evaluación preliminar de la cáscara de banano maduro como material de ensilaje, en combinación con pasto King Grass (Pennisetum purpureum). (Nota Técnica). InterSedes: Revista de las Sedes Regionales, vol. XII, núm. 23, 2011, pp. 17-31. Universidad de Costa Rica

ESPAE -ESPOL. (2016). Estudios Industriales. Orientación estratégica para la Toma de Decisiones. Estudio de Ganadería de Carne. Guayaquil: Escuela Superior Politécnica del Litoral ESPOL. Obtenido de Escuela Superior Politécnica del Litoral.

FAO. (2023). Avances y desafíos en la ganadería de América Latina y el Caribe. Medidas de mitigación apropiadas para cada país. Obtenido de: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/adc34259-d540-484e-a965-3bba026c2b03/content.

FIRA. (2017). Panorama Agroalimentario Carne de bovino 2017. Recuperado de Fideicomisos Instituidos en Relación con la agricultura:

Flor, F. G. (2011). Ensilaje de banano. Recuperado de /www.em-la.com: http://www.em-la.com/archivos-de-usuario/base_datos/ensilaje_ cáscara_banano.pdf

Intriago Flor Frank. Paz Mejía Sergio. (2000). Ensilaje de cascara de banano maduro con microorganismos eficientes como alternativa de suplemento para ganado bovino. Universidad de Costa Rica. Obtenido de: https://es.scribd.com/document/422678981/ensilaje-cascara-banano-pdf.

Peñafiel, B. R. (2011). Recuperado de http://www.dspace.espol.edu.ec/xmlui /bitstream/handle/123456789/14617/TESIS.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Rodríguez, A. (2017). Importancia Que Tienen Los Bovinos De Carne Para El Consumo Humano. Obtenido de http://agronomaster.com/bovinos-de-carne/

Salim Arathi., Chacko, B., Senthil Murugan, S., Bunglavan, S. J., Ranjith, D., Sunanda, C., Sreeja, S. J., & Ouseph, N. (2021). Raw Banana Peel Silage – An Alternative Livestock Feed, Ind. J. Pure. App. Biosci. 9(2), 84-88. doi: http://dx.doi.org/10.18782/2582-2845.8607.

Taipe Veronica, M., Duicela Guambi,, L. A., Solorzano Solorzano, J. A., Molina Hidrovo, C. A., López Tito, Z., Caiza de la Cueva, F. I., & Aranguren Méndez, J. A. (2022) Realidades de la ganadería bovina en la provincia de Manabí. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6(4) 311-338. DOI: https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v6i4.2588

United Stats Departmen of Agriculture. Livestock and poultry: World markets and trade. USDA Foreign Agriculture Service. 2023; 18pp.

www.expreso.ec. (2023). La niña, un golpe seco para el agro. Por Lina Zambrano. Obtenido de: https://www.expreso.ec/actualidad/economia/nina-golpe-seco-agro-146414.html

www. revistageneticabovina.com. (2024). Ensilaje: su importancia y cómo prepararlo. Obtenido de: https://revistageneticabovina.com/nutricion/ensilaje/

Published

2024-09-25

How to Cite

Valverde Lucio, Y. A., Orlando Tóala, G., Gabriel Ortega, J., Merchán García, W. A., & Orlando Indacochea, F. (2024). Effect of efficient microorganisms on the ensilage of ripe banana peel (Musa paradisiaca) for cattle feed. UNESUM - Ciencias. Revista Científica Multidisciplinaria, 8(3), 60–68. https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v8.n3.2024.60-68

Issue

Section

Artículo Originales

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>