EVALUATION OF THE PRODUCTIVE BEHAVIOR OF THREE HYBRIDS OF COFFEE ARABIGO (COFFEA ARÍBIGA L.) IN THREE DISTANCES FROM PLANTING
EVALUACIÓN DEL COMPORTAMIENTO PRODUCTIVO
DOI:
https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v6.n2.2022.630Keywords:
Production; hybrid; variety; productivity.Abstract
The research Evaluation of the productive behavior of three hybrids of Arabian Coffee (Coffea arabiga) in three planting distances developed in the Andil farm, State University of the South of ManabÍ, Agropecuaria career, had as objectives to identify the hybrid with the highest production of Arabica coffee and establish the hybrid with the highest yield in golden coffee. The methodology allowed to use an experimental design of divided plots, evaluating the production of cherry coffee, gold coffee yield, weight of 100 ripe fruits and vain beans. The results allow to conclude that the hybrids Acawa with 1248.96 and Sarchimor C-4260 with and 873.72 kg / ha were better respectively, compared to the hybrid Sarchimor C-1669 (806.80kg / ha), the highest in yield of Golden grain the same trend was observed, that is, Acawa and Sarchimor C-4260 were better with 1126.49 and 751.15 kg / ha respectively, compared to the hybrid Sarchimor C-1669 (676.62 kg / ha), for weight of 100 grains, significant differences were observed between the hybrids, the Acawa hybrid being better (627.10kg / ha), in vain grains there were no significant differences, so the hybrids showed the same statistical behavior.
Downloads
References
APRIM. (2013). http://www.manabi.gob.ec/investmanabi/Expor_cafe2-0.php
COFENAC -ANECAFE, s. (s.f.). Buenas perspectivas para el café ecuatoriano. Av. 2, Calle 12 y 13 Edific. Del Bank, 4to. piso Oficinas 411-412, Manabí –Ecuador. https://agroscopio.com/directorio/consejo-nacional-cafetalero/
COPPLE. (2016). Obtenido de informe del mercado del cafe. Organización Ecuador.http://repositorio.unesum.edu.ec/bitstream/53000/1283/1/UNESUM-ECUADOR-AGROPECUARIA-2018
Gabriel, J., Valverde, A., Indacochea, B., Castro, C., Vera, M., Alcívar, J., Vera, R., (2021). Diseños experimentales: Teoría y práctica para experimentos agropecuarios. Segunda edición, Editorial Grupo Compás. Universidad Estatal del Sur de Manabí. Guayaquil, Ecuador. 207 p. http://142.93.18.15:8080/jspui/handle/123456789/625
Guerreros, M.(2016). Rendimiento del café Cereza a café Pergamino seco. Obtenido de file:///E:/Nueva%20carpeta/rendimiento_cafe_grano_seco2016.pdf.http://www.revistaelagro.com/buenas-perspectivas-para-el-cafe-ecuatoriano/.Internacional del Café: http://www.ico.org/documents/cy2016-17/cmr-1216-c.pdf
Lucas, V. y Castro, C (2018). Evaluación de la producción de variedades e híbridos de Coffea arábigo (café arábigo). Tesis, Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Manabí, Ecuador. http://repositorio.unesum.edu.ec/bitstream/53000/1283/1/UNESUM-ECUADOR-AGROPECUARIA-2018-13.pdf
Luis, D. (2017). Caracterización física de café Arábigo en los principales Agroecosistemas en el Ecuador. Manta-Manabí-Ecuador: Consejo Cafetalero Nacional.
Misti. (2018). Cultivo de café. http://infocafes.com/descargas/biblioteca/349.pdf
Moncayo, O. Z. (2015). Publicado como artículo científico en revista de _investigación Talentos II (2) 46.51, 1.6. Obtenido de http://www.ueb.edu.ec/app/investigacion/images/PDF/TALENTOS-3/Talentos-Cap-VI.pdf
Pozo, M. (2014). Análisis que inciden en la producción de café en el Ecuador. http://repositorio.puce.edu.ec/bitstream/handle/22000/6848/7.36.001425.pdf;sequence=4
Productor, E. (2018). Cultivo de café arábigo. https://elproductor.com/articulos-tecnicos/articulos-tecnicos-agricolas/cultivo-de-cafe-arabigo/.
Villadares. (2016). Café. http://es.scribd.com/doc/66975990/guia-tecnica-del-cafe-en-13pdf.
Virginio, E. (2015). Prevención y control de la roya del café. Manual de buenas prácticas para técnicos y facilitadores. Costa Rica: Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE). https://www.cafesiboney.com/loesencial/arabicavsrobusta/