SELECTION OF THREE HYBRIDS OF PEPPER (CAPSICUM ANNUM L.) FOR PUERTO LA BOCA, ECUADOR
SELECCIÓN DE TRES HÍBRIDOS DE PIMIENTO (CAPSICUM ANNUM L.)
DOI:
https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v6.n2.2022.628Keywords:
yield, adaptation, farmers, market, vegetablesAbstract
This research was carried out in a greenhouse in the Puerto La Boca area of the Puerto Cayo parish, Jipijapa Canton, in the province of ManabÍ, Ecuador. The objective was to evaluate and select three pepper hybrids for their agronomic and production characteristics. The experiment was implemented in an experimental design of rows and columns with 10 repetitions, each row had 80 plants and each experimental unit consisted of 27 plants/treatment, of which five plants were chosen at random from each of the experimental units in each repetition for data collection of the response variables. The response variables were the number of fruits, fruit weight, fruit height, fruit width, stem thickness, plant height and damage by oidium (fungus). The hybrid that presented the highest pepper yield was the Macantro with a pepper weight of 143.75 g on average, which indicates that this hybrid adapted well to the greenhouse conditions of Puerto la boca. The results showed that the best pepper according to agronomic characteristics and preference for the market and that it had a good relationship between fruit weight, plant height and days to harvest was the hybrid Macantro, followed by Tandara.
Downloads
References
Almanza, P., Arévalo, A., Cely, G., Pinzón, E., & Serrano, P. (2016). Caracterización del crecimiento del fruto de tomate (Solanum lycopersicum L.) híbrido 'Ichiban' cultivado bajo cubierta. Agron. Colombia, 34,155-162. https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n2.57193
Arévalo, G. (2015) determinación de la eficiencia de manejo de nutrientes y agua en tres variedades de pimiento de color (Capsicum annum) bajo hidroponía en condiciones de invernadero en mulacagua, departamento de Comayagua. Honduras. Tesis, Universidad de Almeria, España. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=111599
Boardman, N. E., Greenberg, D., Vining, A. y Weimer, D. (2018). Cost-benefit Analysis: Concepts and Practice (5st edition). Cambridge University Prees, UK. http://students.aiu.edu/submissions/profiles/resources/onlineBook/E5V5H3_Cost-benefit%20analysis%20_%202018.pdf
Bosch, M.B. (2013). Manual Práctico de huerto ecológico. Fertilidad de la Tierra. España.
Elizondo, E. y Monge, J.E. (2017). Evaluación de rendimiento y calidad de 15 genotipos de pimiento (Capsicum annuum L.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica. Revista Tecnología en Marcha, 30(4), 3–14. https://doi.org/10.18845/tm.v30i4.3407
Enza Zaden. (2018). Enza Zaden Baikonur F1 E15B.50206. https://smadshop.md/selskoe-hozyajstvo/semena-tomata-rannespelogo-enzazaden-baikonur-f1-e15b.50206-250-semyan.html
Erazo, E. y Gabriel, J. (2018). Evaluación y selección de cultivares híbridos de pimiento (Capsicum annum L.) bajo invernadero en la zona de Puerto la Boca Manabí. Tesis, Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Ecuador. http://repositorio.unesum.edu.ec/
Gabriel, J, Delvalle, J., Padilla, J., Pincay, N., Ayón, F., Narváez, W. y González, A. (2020). Innovaciones en la matriz productiva hortícola para reducir el efecto del cambio climático en Puerto la Boca, Jipijapa, Ecuador. Journal of the Selva Andina Research Society, 11(1), 2-17. http://dx.doi.org/10.36610/j.jsars.2020.110100002
Gabriel, J., Valverde, A., Indacochea, B., Castro, C., Vera, M., Alcívar, J., Vera, R., (2021). Diseños experimentales: Teoría y práctica para experimentos agropecuarios. Segunda edición, Editorial Grupo Compás. Universidad Estatal del Sur de Manabí. Guayaquil, Ecuador. 207 p. http://142.93.18.15:8080/jspui/handle/123456789/625
Grijalva-Contreras, R.L., Robles-Contreras, F., Macías-Duarte, R., Santillano-Cázares, J., y Núñez-Ramírez, F. (2016). Nitrógeno en trigo y su efecto en el rendimiento y en la concentración de nitratos y potasio en el extracto celular de tallo (ECT). Acta Universitaria, 26 (5), 48-54. http://dx.doi.org/10.15174/au.2016.963
Hossein, M., Aroiee, H., Ameri, A. and Fatemi, H. (2012). Effect of plant density and nitrogen fertilizer on growth, yield and fruit quality of sweet pepper (Capsicum annum L.). Academic Journal,7(6), 859-866. https://doi.org/10.5897/AJAR10.505
Jessi Bloom, D. B. (2015). Permacultura Práctica: para tu terreno, y todo el planeta. La Fertilidad de la Tierra Ediciones, España. Jovicich, E., Cantliffe, J.D., and Stoffella, P.J. (2004). Fruit Yield and Quality of Greenhouse-grownBell Pepper as Influenced by Density, Container, and Trellis System. HortTechnology, 14(4), 507-513. https://doi.org/10.21273/HORTTECH.14.4.0507
Melgar, R., Clemente, R., Pérez, M., Esaú, del C.; Sánchez, F., Rodríguez Pérez, J. y Peña Lomelí, A. (2010). Variedades de pimiento morrón manejadas con despunte temprano en dos densidades de población. Revista Chapingo Serie Horticultura, 16(3), 223-229. https://www.redalyc.org/pdf/609/60919865010.pdf
Monge Pérez, J. (2017). Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad del pimiento cuadrado (Capsicum annuum L.) cultivado bajo invernadero en Costa Rica. Tecnología en Marcha, 29(2), 125-136. https://doi.org/10.18845/tm.v29i2.2696
Moreno, Claudia E.; Barragán, Felipe; Pineda, Eduardo y Pavón, Numa P. (2011). Reanálisis de la diversidad alfa: alternativas para interpretar y comparar información sobre comunidades ecológicas. Revista Mexicana de Biodiversidad, 82: 1249-1261. http://www.scielo.org.mx/scielo . Morrison, D.F. (1976). Species of the Genus Uniomerus Multivariate Statistical Methods. McGraw-Hill Company, New York, 214 p. https://www.landscapepartnership.org/projects/trb/resources/
Paunero, I.E. (2008). Prevención de accidentes en la cosecha de frutales. San Pedro: Ediciones INTA, 1-6. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-ip_1002.pdf
Seifi, S., Nemati, S.H., Shoor, M. & Abedi, B. (2012). The effect of plant density and shoot pruning on growth and yield of two greenhouse bell pepper cultivars. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 3(11), 77-83. http://ejgcst.iut.ac.ir/browse.php?a_.