VALORACIÓN NUTRICIONAL EN NIÑOS, MEDIANTE DIFERENTES REFERENCIAS ANTROPOMÉTRICAS
VALORACIÓN NUTRICIONAL EN NIÑOS
DOI:
https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v4.n1.2021.302Keywords:
Nutritional Status, Anthropometry, StudentsAbstract
Introduction: The nutritional status of an individual is defined as the result of the relationship between the consumption of nutrients and the requirement of the same. This is why the nutritional status is an important indicator of the level of health and quality of life of the population, as well as the degree of satisfaction of their basic needs. Objective: To assess the nutritional status of students through different anthropometric references. Materials and methods: A retrospective, cross-sectional longitudinal design study was carried out with the objective of evaluating the nutritional status of students aged 11 to 15, from the 8 de Enero educational unit of the Jipijapa canton, ManabÍ province, in the Republic of Ecuador. The universe of work consisted of 123 children, between the months of August to November of the year 2018. Results: To evaluate the nutritional status of the students, it was done through anthropometric indicators, using variables such as: weight (in kilograms) and height (in centimeters), of which 72 were female and 51 male, 59.35% of the students of the educational establishment are of normal weight, then we find that overweight and underweight coincide in terms of percentages , represented with 16.26%; and finally obesity represented with 8.13%. Conclusions: It was identified that schoolchildren whose ranges represent obesity or overweight are probably associated with excessive consumption of carbohydrates, fats, sugars or even not doing physical activity.
Downloads
References
Chacón Abril, K. L., Segarra Ortega , J. X., & Lasso Lazo, R. S. (Marzo de 2015). Valoración nutricional mediante curvas de crecimiento de la OMS y las clasificaciones de Gómez / Waterlow. Estudio de prevalencia. Cuenca-2015. Revista Facultad de Ciencias Médicas Universidad de Cuenca, 65-74. Obtenido de https://publicaciones.ucuenca.edu.ec/ojs/index.php/medicina/article/view/957/846
Colorado Julca, F., & Gomez Palacios, S. (2017). Estilos de vida y estado nutricional antropométrico en médicos y enfermeras que laboran en el establecimiento de salud en el distrito chiclayo en el año 2015. (U. C. Mogrovejo, Ed.) Chiclayo: [Tesis de pregrado]. Obtenido de http://tesis.usat.edu.pe/bitstream/20.500.12423/801/3/TL_ColoradoJulcaFiorella_GomezPalaciosSara.pdf
Cuzcano Cuzcano, N. (2018). Relación de la valoración nutricional antropométrica con la caries dental y enfermedad periodontal en escolares de 12 años. (U. N. Grohmann, Ed.) Tacna- Perú: Repositorio institucional digital. Obtenido de http://redi.unjbg.edu.pe/bitstream/handle/UNJBG/3318/1438_2018_cuzcano_cuzcano_nm_facs_odontologia.pdf?sequence=1&isAllowed=y
García Ramírez , M., & Ramos Cruz , M. (2019). “Ingesta alimentaria y estado nutricional antropométrico en estudiantes de las Instituciones Educativas, Ignacio Escudero y San Agustín, 2017. Chulucanas: [Tesis de pregrado]. Obtenido de http://repositorio.ucss.edu.pe/bitstream/handle/UCSS/699/Tesis%20Ingesta%20Alimentaria-UCSS-Chulucanas-Nutrici%c3%b3n.pdf?sequence=6&isAllowed=y
González Pastrana, Y., & Díaz Montes, C. (14 de Enero de 2015). Características familiares relacionadas con el estado nutricional en escolares de la ciudad de Cartagena. Scielo. Obtenido de https://www.scielosp.org/article/rsap/2015.v17n6/836-847/es/
Govantes Bacallao, Y., Ortiz Ríos, R., & Lantigua Martell, M. (2018). Evaluación nutricional en adultos mayores discapacitados. Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación, 23-34. Obtenido de https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubmedfisreah/cfr-2018/cfr181e.pdf
Horna Echeverría, A. (2018). Influencia del estado nutricional en el rendimiento académico en escolares de 6 a 10 años en la escuela particular “Thomas Russell Crampton” de la ciudad de Cayambe. Ibarra: [Tesis de pregrado]. Obtenido de http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/8107/1/06%20NUT%20243%20TRABAJO%20DE%20GRADO.pdf
Hualpa Castillo, J. (2016). Valoración nutricional antropométrica de trabajadores de una empresa procesadora de atún. Posorja 2015. Guayaquil, Guayas, Ecuador: [Tesis de Maestría]. Obtenido de http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/47648/1/CD%20122-%20HUALPA%20CASTILLO%20JOHANN%20MAVEL.pdf
Manzano Huaracallo, J. (12 de Diciembre de 2019). Estrés laboral, hábitos alimentarios y estado nutricional antropométrico en trabajadores administrativos y operativos de una clínica privada. Revista cientifica de ciencia de la salud, 57-64. Obtenido de https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/rc_salud/article/view/1217/1552
Martín, I., Cevallos, V., Pina Ordúñez, D., & Garicano Vilar, E. (2016). Aspectos nutricionales, antropométricos y psicológicos en gimnasia rítmica. Scielo. Obtenido de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000400016
Nutrición, E. N. (2018). ENSANUT. Obtenido de https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_Sociales/ENSANUT/ENSANUT_2018/Principales%20resultados%20ENSANUT_2018.pdf
Ojeda Vicuña, L. D., & Paez Cortez, C. M. (2018). Clasificación del estado nutricional en los escolares de nivel primario. Lima: [Tesis de pregrado]. Obtenido de http://repositorio.upch.edu.pe/bitstream/handle/upch/3647/Clasificacion_OjedaVicuna_Lucia.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Pública, M. d. (2018). Ministerio de Educación. Obtenido de Manual de Atención Integral de Salud en Contextos Educativos (MAIS-CE): https://educacion.gob.ec/wp-content/uploads/downloads/2019/02/Manual-MAIS-CE.pdf
Quevedo Torres, A. (2020). Valoración nutricional antropométrica en escolares de educación primaria de la institución educativa Santa Rosa de Llanavilla. Lima.
Salud, O. M. (1 de Abril de 2016). Centro de Prensa. Recuperado el 1 de Abril de 2016, de Obesidad y Sobre peso: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
Salud, O. M. (s.f.). Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá,. Obtenido de Guía metodologíca para la enseñanza de la alimentación y nutrición: http://www.fao.org/3/am283s/am283s05.pdf
Valle Flores, J. A., Bravo Zuñiga, B. A., & Fariño Cortez, J. E. (Octubre de 2018). Valoración nutricional y hábitos alimenticios en niños de las Comunidades Indígenas Shuar, Morona Santiago - Ecuador. Revista Lasallista de investigación, 15(1), 405-411. Obtenido de http://www.scielo.org.co/pdf/rlsi/v15n2/1794-4449-rlsi-15-02-405.pdf
Wilma Freire, M. R. (2013). INEC. Obtenido de ww.ecuadorencifras.gob.ec