Gastronomy as a cultural resource of the intangible heritage of the Jipijapa canton

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v6.n4.2022.699

Keywords:

culture, factors, strategies, tourism

Abstract

In recent years, Ecuadorian gastronomy has gained strength, due to its flavors, textures and techniques that are presented in each of the elaborations, but, above all, due to the history and ancestral heritage that each one of them keeps. In Jipijapa canton, the use of gastronomy as a cultural resource of the intangible heritage of the canton is determined, for which an on-site visit was made to the rural and urban areas recognized for the elaboration of the various traditional dishes of the locality, to obtain information and later translate them into inventory records of the National Institute of Cultural Heritage in which components such as: location data, reference photography, identification data, description, carriers, interlocutors, valuation, among others) are highlighted, continuing, they were defined those factors to take into account to transform Jipijapa into a gastronomic tourist destination, finally, strategies linked to the use that can be given to traditional gastronomy as a cultural resource to attract tourists or visitors to taste and value the arts were proposed. ancestral culinary techniques that stand out in the place of study.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alexandra Elsy Pita Lino, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Magister en Gerencia Educativa, Licenciada en Turismo, Docente de la Carrera de Turismo en la Universidad Estatal del Sur de Manabí; Jipijapa, Ecuador

Maritza Sandra Pibaque Pionce, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Doctora en Ciencias Pedagógicas, Licenciada en Ciencias de la Educación Especialidad Ingles, Docente de la Carrera de Contabilidad y Auditoría en la Universidad Estatal del Sur de Manabí; Jipijapa, Ecuador

Vanessa Teresa Santos Moreira, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Magister en Planificación y Gestión de Proyectos Agroturísticos y Ecológicos, Licenciada en Turismo, Docente de la Carrera de Turismo en la Universidad Estatal del Sur de Manabí; Jipijapa, Ecuador

Grace Estefanía Vergara Mite, Universidad Estatal del Sur de Manabí

Graduada de la Carrera de Turismo de la Universidad Estatal del Sur de Manabí; Jipijapa, Ecuador

References

ENTORNO TURÍSTICO. (14 de 03 de 2017). Definición y clasificación de Recursos Turísticos. Obtenido de ¿Qué son los recursos turísticos y cómo se clasifican?: https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBF_esEC853EC853&q=Elementos+donde+se+ha+intervenido+la+mano+del+hombre+a+lo+largo+del+tiempo+y+son+creados+por+ellos+que+pueden+ser+hist%C3%B3ricos+o+contempor%C3%A1neos+y+se+dividen+en:+o%09Hist%C3%B3ricos:+Se+trasm

OMT. (1998). Digitalbooks. Obtenido de El tursimo y la estructura del mercado turístico: http://reader.digitalbooks.pro/book/preview/38630/c1.html?1579287813443

Barrera, E. (2006). Rutas Gastronomicas y las denominaciones de origen. En J. M. Guido Ferrari, Investigaciones, métodos y análisis del turismo (pág. 189). Septem.

Terry, J. R. (13 de 03 de 2019). Inventario de recursos turisticos . Obtenido de Terryconsultores: http://terryconsultores.com/2019/03/13/inventario/

Arriola, M. A. (s.f.). Las rutas gastronómicas como estrategia de desarrollo turístico local. Revista Cultura , 14.Henderson. (2009). Estudios y Perspectivas en Turismo. Red de Revistas Científicas de América Latina, el Caribe, España y Portugal. Obtenido de La Gastronomía como atractivo turístico primario de un destino. El Turismo: https://www.redalyc.org/pdf/1807/180717583012.pdf

CICATUR-OEA. (4 de Mayo de 2010). Metodología de inventario turistico. Obtenido de es.slideshare.net: https://es.slideshare.net/EvelinRomina/cicatur-oea

MICENTUR. (2018). Manual para la elaboración del inventario de recursos turisticos. LIMA: © MINCETUR.

MINTUR, .. (2018). MANUAL DE ATRACTIVOS TURISTICOS. Obtenido de Manual Metodología para Jerarquización de Atractivos y Generación de Espacios Turísticos: https://servicios.turismo.gob.ec/descargas/InventarioAtractivosTuristicos/MANUAL-ATRACTIVOS-TURISTICOS.pdf

OMT. (2012). Turismo Gastronomico. Preview. Obtenido de http://reader.digitalbooks.pro/book/preview/41035/x04_maqueta_cap1

Periodico La Prensa, J. (10 de 08 de 2018). Facebook. Obtenido de Periodico La Prensa Jipijapa: https://www.facebook.com/periodicolaprensajipijapa/posts/1397594073687847

Cooper, C. (1993). Tourism Principles and Practice. Obtenido de https://es.scribd.com/doc/7373552/La-Demanda-Turistica

Illesca, L. A. (2015). Recursos Turísticos. MACHALA: Ediciones utmach.

Published

2022-09-10

How to Cite

Pita Lino, A. E., Pibaque Pionce, M. S., Santos Moreira, V. T., & Vergara Mite, G. E. (2022). Gastronomy as a cultural resource of the intangible heritage of the Jipijapa canton. UNESUM - Ciencias. Revista Científica Multidisciplinaria, 6(4), 95–101. https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v6.n4.2022.699

Issue

Section

Artículo Originales