BEHAVIOR OF CORN (Zea mays L.) HYBRIDS IN TRANSITORY SYSTEM WITH CACAO (Theobroma cacao L.) IN LODANA PARISH, ECUADOR

COMPORTAMIENTO DE HÍBRIDOS DE MAÍZ

Authors

  • Julio Gabriel Ortega
  • Jhon Jairo Figueroa Venegas
  • Ricardo Limongi Andrade
  • Raquel Vera Velázquez
  • Blanca Indacochea Ganchozo

DOI:

https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v6.n2.2022.633

Keywords:

Prolificacy, associated crops, production, productivity, clones

Abstract

The objective of the research was to study the effect of corn (Zea mays) as a system associated with the cultivation of cocoa (Theobroma cacao) in the Lodana parish of the Santa Ana canton. The experimental design of Complete Random Blocks (DBCA) with three repetitions in a 3 x 8 factorial arrangement, where the factors were (A) the corn hybrids (INIAP H-601, 602 and 603), (B) the cocoa clones [EET-800, 801, 450, 454, 575, 576, 103, CCN-51 (control)]. The response variables evaluated were: male and female flowering, root and stem lodging, foliar diseases, plant height and ear insertion, number / plants / plot, ear length and diameter, % rotten ears, number / row of grain per ear, weight of 1000 grains, yield and prolificacy. For cocoa, the response variables were: Plant height at 20 cm, stem diameter and plant cover, which is obtained through "CANOPEO" a tool that allows to follow the growth of crops by calculating the plant cover fraction. The results showed that the highest production and productivity of maize associated with cocoa was the INIAP H-601 hybrid with a yield of 1.59 t / ha. And prolificacy of 1.51 in an average of two ears per plant. In addition, it had the lowest percentage of rotten ears. The influence of corn on cacao growth was positive, which was evidenced by plant height, with the EET-800 cacao clone the one that reached the highest height with 37.37 cm, while the lowest was for the CCN-51 clone (control) with 22.73 cm. The crown cover had a positive growth for the cocoa clone EET-801 with an average of 36.51%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alviar, R. E. (2016). Sistema de Producción Agroforestal. Manual de Modelos Productivos con Efectividad Climática, 5-6. https://www.tncmx.org/content/dam/tnc/nature/en/documents/mexico/M-REDD-ManualModelosProductivosEfectividadClimatica_2016.pdf

ANECACAO. (2017). Asociación Nacional de Exportadores de Cacao -Ecuador. http://www.anecacao.com/es/noticias/industria-estadounidense-dechocolates-tendencias-estimaciones-y-oportunidades-al-2018.html

Berrocal, A. M. (2012). Productividad de café en Sistemas Intercalados. Colombia. https://www.cenicafe.org/es/documents/LibroSistemasProduccionCapitulo11.pdf

CIMMYT, 1. (1995). Manejo de los ensayos informe de los datos para el Programa de Ensayos Internacionales de Maíz del CIMMYT. México, D.F. (Quinta reimpresión, 1999. ed.). México. https://repository.cimmyt.org/xmlui/bitstream/handle/10883/764/68309.pdf?sequen ce=1&isAllowed=y

Enríquez, G. (2010). Cacao orgánico: Guía para productores ecuatorianos (2a ed.). *EC-INIAP-BEETP-MBY. Quevedo (INIAP/M-54). Quito, Ecuador. http://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/4571

Figueroa, J. y Gabriel J. (2019). Comportamiento de híbridos de maíz (Zea mays L.) como sistema asociado en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) en la Parroquia Lodana. Tesis, Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Manabí, Ecuador. http://repositorio.unesum.edu.ec/bitstream/53000/1813/1/UNESUM-ECU-ING.AGROPE-2019-05.pdf

Iniap. (2017). Productos elaborados y semielaborados. http://www.manabi.gob.ec/investmanabi/Exportaciones.php

IPGRI(1991) Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos.Instituto de Investigación Internacional con el mandato de avanzar en la conservación y el uso de la Diversidad Genética para el bienestar de las generaciones actuales y futuras. Centro del Grupo Consultivo sobre Investigación Agrícola Internacional (CGIAR). http://www.bioversityinternational.org/Plants_and_Animals/Forests_and_Trees/index.asp

Gabriel, J., Castro, C., Valverde A & Indacochea B (2017). Diseño Experimentales. Grupo Compas, Universidad Estatal del Sur de Manabí, Jipijapa, Ecuador. http://repositorio.unesum.edu.ec/handle/53000/2064

Limongi, R. (2011). Caracterización y diversidad florística del sistema agroforestal maíz con árboles dispersos en la cuenca del Carrizal, Manabí Ecuador. Plan de Fortalecimiento Institucional. http://www.iniap.gob.ec/nsite/images/documentos/caracterizacion-y-diversidadfloristica-del-sistema-agroforestal-1.pdf

Melo C, Hollander G. (2013). Unsustainable development: Alternative food networks and the Ecuadorian Federation of Cacao Producers, 1995-2010. Journal of Rural Studies 32:251–263.

Quiroz, J., & Mestanza, S. (2012). Establecimiento y manejo de plantaciones de cacao. Obtenido de Estación Experimental Litoral del Sur. Programa Nacional del Cacao. http://infocafes.com/portal/wpcontent/uploads/2016/12/boletin_146_establecimiento_y_manejo__de_una_plantaci %C3%B3n_de_cacao.pdf

Rojas, J. G. (2015). Manual Técnico del Cultivo de Maíz Bajo Buenas. Gobernación de Antioquia, Secretaría de Agricultura y Desarrollo. Medellín, Colombia. https://es.scribd.com/document/357086162/MANUAL-DEL-CULTIVO-DE-MAIZ-pdf

Salazar David; Villafuerte Walter; Cuichán Maritza; Orbe Diego & Márquez Julio (2016). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua ESPAC 2016. http://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/webinec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac2016/Informe%20ejecutivo%20ESPAC_2016.pdf

SINAGAP. (2016). Rendimientos de maíz duro seco en invierno. http://sinagap.agricultura.gob.ec/pdf/estudios_agroeconomicos/rendimiento_maiz_d uro_seco_invierno2016.pdf

Somarriba, E y Beer, S. (1994). Maderables como alternativa para la sustitución de sombras en cacaotales establecidos: el concepto CATIE.Serie Técnica 238, 34.

Published

2022-01-05

How to Cite

Gabriel Ortega , J. ., Figueroa Venegas , J. J., Limongi Andrade , R., Vera Velázquez , R. ., & Indacochea Ganchozo , B. . (2022). BEHAVIOR OF CORN (Zea mays L.) HYBRIDS IN TRANSITORY SYSTEM WITH CACAO (Theobroma cacao L.) IN LODANA PARISH, ECUADOR : COMPORTAMIENTO DE HÍBRIDOS DE MAÍZ. UNESUM - Ciencias. Revista Científica Multidisciplinaria, 6(2), 135–152. https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v6.n2.2022.633

Issue

Section

Ciencias Agropecuarias

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3