ALTERNATIVE FOODS IN TRASPATIO PIG FARMING IN THE JOA COMMUNITY OF THE JIPIJAPA CANTON
LOS ALIMENTOS ALTERNATIVOS EN LA CRÍA DE CERDOS TRASPATIO
DOI:
https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v6.n2.2022.629Keywords:
Feed; nutrition; swine production; economics; methodology.Abstract
The behavior of pigs fed with food alternatives in Joa commune was studied with the following objectives. The research is of a descriptive correlational type, and a bibliographic documentary and field methodology was applied, supported by a survey applied to the producers in the place of the phenomenon. The methods applied were: the theoretical method, the analytical and synthetic method, and the empirical method, scientific observation. The results establish that, the exploitation system used is intensive, the use of food alternatives is 75%, being kitchen waste with 25% the most used, followed by cassava and plantain or bananas in 12.5% respectively, 25% use feed made of flour in which they also use food alternatives such as palm heart or rice powder. They breed for economy and sell their slaughtered pigs. The hypothesis test allowed determining that food alternatives influence the productive behavior of fattening pigs. At the bibliographic level, there is evidence that the feeding alternatives used in a technical way and by means of nutritional formulas, allow obtaining encouraging results and similar characteristics to those of pigs fed with balanced feed.
Downloads
References
Agudelo Quintero, J. (2014). Metaanálisis: eficiencia productiva en cerdos de levante alimentados con materias primas alternativas de países tropicales. Universidad Nacional Abierta y a Distancia. Medellín.
Aguilar Martínez, R. (2017). Inclusión de harina de follaje y raíz de yuca (Manihot esculenta Crantz) en cerdos en desarrollo y su efecto sobre el comportamiento productivo y morfometría del tracto gastrointestinal. Universidad Nacional Agraria.
Almaguel R E, Piloto J L, Cruz E, Mederos C M y J Ly. (2011). Utilización del ensilaje artesanal de yuca como fuente energética en dietas para cerdos de engorde. Livestock Research for Rural Development 23 (1), 1-6. http://www.lrrd.org/lrrd23/1/alma23001.htm
Amaya, S. (2017). Sistema digestivo de los animales domésticos-Sistema digestivo de los cerdos. https://www.veterinarioalternativo.com/index.php/articulos/disciplinas/nutricion/item/84-sistema-digestivo-de-los-animales-domesticos-sistema-digestivo-del-cerdo
BarrosRodríguez, M., Silva Bastidas, H (2016). Efecto de la ingestión de residuos pos cosecha de Theobroma cacao L. sobre el comportamiento productivo de cerdos en la fase de engorde. Tesis, Universidad Técnica de Ambato. https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/23700.
Bernal, M., Álvarez Lazo, D., Buendía Quispe, B (2019). Evaluación de alternativas alimenticias para cerdos en crecimiento en el Valle. Universidad Nacional Daniel Alcides Carrión, Perú. Avances, 21(3), 1-8. https://www.redalyc.org/journal/6378/637867690008/html/
Blumetto, O. (2012). Caracterización de Sistemas de Producción de porcino y vacuno de engorde en Uruguay. Universidad Politécnica de Valencia. https://riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/16002/tesisUPV3838.pdf?sequence=1
Casas Anguita J., Repullo JR., Donado J. (2003) La encuesta como técnica de investigación. Elaboración de cuestionarios y tratamiento estadístico de los datos (I). Aten Primaria 31(8), 527-3. https://www.elsevier.es/es-revista-atencion-primaria-27-pdf-13047738
Conejo, L. (2016). Evaluación del efecto de tres fuentes de proteína vegetal (soya-alfarina-algodón) en el alimento balanceado para cerdos Landrace (Sus scrofa) en etapa de crecimiento y engorde en la comunidad de Quinchuquí -Otavalo. Ibarra, Ecuador: Universidad Técnica del Norte, Facultad de Ingeniería en Ciencias Agropecuarias y Ambientales, Escuela de Ingeniería Agropecuaria.
De la Fuente Fernández. (2016). Aplicaciones del chi cuadrado: Tabla de contingencia. Homogeneidad. Dependencia e independencia. Universidad autónoma de Madrid. Estadística teórica. http://www.fuenterrebollo.com/Aeronautica2016/contingencia.pdf
Echeverria, E. (2020). Comportamiento del cerdo en etapa de engorde alimentado con alternativas alimenticias en Joa -Jipijapa –Manabí. Repositorio Universidad Estatal del Sur de Manabí.
Espinoza, E. (2014). Ecuador mayor consumidor de carne de cerdo en la Subregión Andina. Revista El Agro sirviendo al desarrollo Agroindustrial. http://www.revistaelagro.com/2014/08/27/ecuador-mayor-consumidor-de-carne-de-cerdo-en-la-subregion-andina/
Estrada Gualoto, C. (2018). Composición química y digestibilidad aparente de los nutrientes de la harina de rechazo de banano orito (Musa acuminata AA) en cerdos Largewhite x Pietrain enla etapa de crecimiento. Tesis, Universidad Estatal Amazónica.
Hernández Downs, Y., Rodríguez Madrigal, J. (2013). Caracterización del manejo zootécnico del cerdo criollo (Sus scrofa domesticus) en el área rural del municipio de Río Blanco, Matagalpa, Tesis, Universidad Nacional Agraria, Nicaragua.
J. Ly. (2008). Bananas y plátanos para alimentar cerdos. procesos digestivos. Revista Computadorizada de Producción Porcina 15(3), 5-24. http://www.ciap.org.ar/Sitio/Archivos/.pdf
Linares, V., Linares, L., Mendoza, G. (2011). Caracterización etnozootécnica y potencial carnicero de Sus scrofa “cerdo criollo” en Latinoamérica. Scientia Agropecuaria 2, 97 -110. http://www.itconkal.edu.mx/images/POSGRADO_NEW/REPOSITORIO
Morales Carralero, E. (2013). Evaluación de diferentes formas de presentación de la Manihot esculenta (yuca) como alimento para cerdos en la CPA Congreso Campesino, Velasco. Universidad de Holguín Oscar Lucero Molla.
Padilla, M. (2010). Utilización del banano de rechazo en la alimentación de cerdos. San josé, Costa Rica: Ministerio de Agricultura y Ganadería de Costa Rica. Obtenido de MAG: http://www.mag.go.cr/bibliotecavirtual/Av-0253.PDF
PDOT Jipijapa. (2015). Actualización del Plan de Ordenamiento Territorial Jipijapa. http://app.sni.gob.ec/sni-link/sni/PORTAL_SNI/data_sigad_plus/sigadplusdocumentofinal/1360000630001_PDYOT%20JIPIJAPA%2014042016_14-04-2016_10-45-27.pdf
Ricaurte, F. (2014). La yuca como alternativa en la alimentación de cerdos en la etapa de ceba granja Los Laureles Vereda Tacarimena Municipio el Yopal Casanare. Yopla, Colombia: Universidad Nacional Abrierta y a Distancia, Escuela de Ciencias Agrícolas, Pecuarias y del Medio Ambiente. https://core.ac.uk/download/pdf/47279041.pdf
Rojas Cairampoma, M. (2015). Tipos de Investigación científica: Una simplificación de la complicada incoherente nomenclatura y clasificación. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria 16(1), 1-14. https://www.redalyc.org/pdf/636/63638739004.pdf
Valverde Lucio, A., González-Martínez, A., Alcívar Cobeña, J.L. and Rodero Serrano, E. (2021). Characterization and Typology of Backyard Small Pig Farms in Jipijapa, Ecuador. Animals 11(6): 1728. https://doi.org/10.3390/ani11061728.
Velázquez Sánchez, C. (2018). Comportamiento productivo en cerdos de pre-ceba suplementados con cepa de plátano. Tesis, Universidad de Holguín, Facultad de Ciencias Naturales y agropecuaria.