Administrative management for capacity measurement in hotel and restaurant cleaning services
DOI:
https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v8.n1.2024.121-132Keywords:
Administration, calculation, control, quantitative, hostingAbstract
In the development of management activities, management implements two distinct and complementary streams, one is quantitative determination and the other is sequential organizational processes. The first involves numerical ingenuity for the rational and approximate deduction of a result that is usually applied to the measurement of time-related work. The objective of this article is to propose quantification mechanisms that allow the generation of proportionality tables in order to measure and control human production in the cleaning area of lodging establishments and restaurants. The methodology established in the article focused on observable aspects that could be quantified, therefore, it was based on the application of mathematical formulas that help measure the time, capacity and production of workers. As a result, mathematical approaches are established that will generate formulas for the calculation in the measurement of time, capacity and production. The content will contribute to the strengthening of the use of Frederick Winslow Taylor's principles in administrative management applied to the needs of lodging and catering.
Downloads
References
Arcsa (2021). Trámites y Servicios Institucionales. (D.E. 1290, Art. 9).
Aroza, C.J. Godino, J.D. Beltrán, P.(2016). Iniciación a la innovación e investigación educativa mediante el análisis de la idoneidad didáctica de una experiencia de enseñanza sobre proporcionalidad. Universidad de Zaragoza.
https://enfoqueontosemiotico.ugr.es/documentos/Aroza_Godino_Beltran.pdf
Ascanio A. (2010). El objeto del turismo ¿Una posible ciencia social de los viajes? Universidad Simón Bolívar. https://www.redalyc.org/pdf/881/88115181016.pdf
Bédard, R. (2003). Los fundamentos del pensamiento y las prácticas administrativas. 1-El rombo y las cuatro dimensiones filosóficas. AD-minister, (3), 68-88. https://repository.eafit.edu.co/handle/10784/14100
Bonis German, D. (2019). La Mise en Place en los Restaurantes. Coach Gastronómico. https://scholar.google.es/scholar?hl=es&as_sdt=0%2C5&q=La+Mise+en+Place+en+los+Restaurantes&btnG=
Calle, M, Lazo, A. y Granados, M. (2018). Gestión del Sector, Alojamiento – Hotel. [Tesis de grado. Universidad Universidad Técnica de Machala, Machala, Ecuador]. Repositorio Institucional de la UTMACH. https://n9.cl/l05mv
Caso Neira, A. (2005). Técnicas de medición del trabajo. Fundación Confemetal. Madrid. https://fundacionconfemetal.com/tecnicas-de-medicion-del-trabajo/
Chiavenato, I. (2009). Administración de recursos humanos. McGraw Hill/Interamericana editores, S.A. https://concepto.de/administracion-de-recursos-humanos/
Haeussler, E. Richard, S. Wood, R. (2003). Matemáticas para la administración y economía. Pearson education. https://www.gob.ec/arcsa?page=2
Martínez Quintana, V. (2017). El turismo de naturaleza: Un producto turístico sostenible. Arbor, 193(785), a396-a396. https://arbor.revistas.csic.es/index.php/arbor/article/view/2204
Ministerio de Relaciones Laborales. (2012). Código del trabajo. Ecuador. https://www.trabajo.gob.ec/wp-content/uploads/downloads/2012/11/C%C3%B3digo-de-Tabajo-PDF.pdf
Ministerio de Turismo. (2016). Reglamento de Alojamiento turístico. Ecuador.https://www.turismo.gob.ec/ecuador-ya-cuenta-con-un-nuevo-reglamento-para-los-alojamientos-turisticos-en-inmu
Morejón Santistevan, E. (2016). La teoría organizacional: análisis de su enfoque en una administración pública y su diferencia en una administración privada. Universidad Estatal del Sur de Manabí Jipijapa, Ecuador. https://www.redalyc.org/pdf/960/96049292007.pdf
Muñoz Aréyzaga, E. (2019). Participación ciudadana y patrimonio cultural en la planificación turística de los pueblos mágicos (México): alcances y limitaciones. Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social, Universidad Autónoma del Estado de México.
Rozas, P. y Sánchez, R. (2004). Desarrollo de infraestructura y crecimiento económico: revisión conceptual. División de Recursos Naturales e Infraestructura. CEPAL. https://repositorio.cepal.org/handle/11362/6441
Samper, C. y Molina, O. 2013). Geometría plana.