The vicuñas and their contribution as natural heritage to biocultural tourism of Salta and Jujuy (Arg.)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47230/nesum-ciencias.v7.n3.2023.114-121

Keywords:

vicuñas, natural resource, biocultural tourism

Abstract

With the objective of demonstrating the importance of vicuñas as a natural resource for the development of biocultural tourism, interviews and field recording were carried out in order to obtain information and images of tourist products in northwest Argentina. It is based on evidence that asserts that vicuñas, as a natural heritage, contribute to tourism in the region, for which 60 photos related to biocultural tourism in Cafayate and Molinos (Province of Salta), and in Purmamarca and Salinas Grandes (Tumbaya, Province of Jujuy). Analyzing the data, the difference in the impact that vicuñas have on local tourism is verified, so they are organized by similarities into two groups: Cafayate with Purmamarca, and Salinas Grandes with Molinos. In the first group, the species has less tourist representation in relation to the second. It is noted that the local history of the camelid and the possibility of commercializing its fiber influence the difference. The results acquired serve as a basis for current and future research in the conservation of vicuñas, their habitat, and in the development of the potential of biocultural tourism.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

María Florencia Moya, CIITED CONICET UNJu San Salvador de Jujuy

Magíster en Gestión Ambiental; Licenciada en Relaciones Públicas e Institucionales; CIITED CONICET UNJu San Salvador de Jujuy; Jujuy, Argentina.

Yanina Arzamendia, Universidad Nacional de Jujuy

Doctora en Ciencias Biológicas; Bióloga; VICAM- INECOA CONICET UNJu. Fac. Cs. Agrarias; Universidad Nacional de Jujuy; San Salvador de Jujuy, Argentina.

References

Acebes, P., Wheeler, J., Baldo, J., Tuppia, P., Lichtenstein, G., Hoces, D. & Franklin, W.L. (2018). Vicugna (errata version published in 2019). The IUCN Red List of hreatened Species 2018:e.T22956A145360542. En: http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22956A145360542.

Arzamendia, Y., Acebes, P.; Baldo, J. L.; Rojo, V. y Segovia, J. M. (2019) Vicugna vicugna. En: SAyDS–SAREM (eds.) Categorización 2019 de los mamíferos de Argentina según su riesgo de extinción. Lista Roja de los mamíferos de Argentina. Versión digital: http://cma.sarem.org.ar.

Arzamendia, Y., Baldo J. y Vilá B. (2012) Lineamientos para un plan de conservación y uso sustentable de vicuñas en Jujuy, Argentina. Ed. EDIUNJU, San Salvador de Jujuy.

Bello Cervantes, I. y Pérez Serrano, A. M. (2017). Turismo Biocultural: relación entre el patrimonio biocultural y el fenómeno turístico. Scripta Ethnologica, 39, 109-144.

Bergesio, L. y Scalone, L. (2021). (Re) presentaciones de Jujuy en las promociones turísticas (1950-2015). Turismo, Imagen y Patrimonio. Liliana Bergesio, Alejandra García Vargas y Laura Golovanesvky. Las tramas del desarrollo. Estudios y propuestas interdisciplinarias para Jujuy. 1era edición Ediunju. San Salvador de Jujuy.

Comparato, G. y Charne U. (2015). Turismo y Patrimonio Mundial. Conservación y uso: un equilibrio necesario. Instituto de Investigaciones en Turismo – Facultad de Ciencias Económicas – Universidad Nacional de La Plata.

Hernández Hernández, F. (2002). El patrimonio cultural. La memoria recuperada. Gijón: Ediciones Trea. 441 p., España.

Querol, María Á. (2020) Manual de Gestión de Patrimonio Cultural. 2da Edición Editorial AKAL, Madrid.

Laker, J.; Baldo, J., Arzamendia, Y. y Yacobaccio, H. (2006). La vicuña en los Andes. En: Vila B (ed.) Investigación, conservación y manejo de vicuñas. Proyecto MACS-Argentina, Buenos Aires.

Mancini, C. E. y Tommei, C. I. (2016). La Institucionalización del Patrimonio en la Quebrada de Humahuaca. El caso de Purmamarca. Cuadernos de la Facultad de Humanidades y Ciencias Sociales. Universidad Nacional de Jujuy, [S.1], p. 41-68. Recuperado de: http://revista.fhycs.unju.edu.ar/revistacuadernos/index.php/cuadernos/article/view/189. Fecha de acceso: 15 sep. 2022.

Porcal Gonzalo, M. C. (2011). El Patrimonio Rural como recurso turístico. La puesta en valor turístico de infraestructuras territoriales (rutas y caminos) en las áreas de montaña del país vasco y de Navarra. Cuadernos de turismo (27), 759-784. Recuperado el 27 de julio de 2022 en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=39820898041

Puló, M. M. (2004). La Cría de Vicuñas en Semicautividad ¿Un Emprendimiento Sustentable?. Análisis desde la experiencia del criadero Coquena de la Asociación de Artesanos y Productores “San Pedro Nolasco de los Molinos”. Facultad de Humanidades, Universidad Nacional de Salta.

Vilá, B. (2015). Los camélidos como parte del patrimonio biocultural de los Andes. Revista Rúbricas. Patrimonio Biocultural, (09). Recuperado el 24 de enero de 2021 de http://repositorio.iberopuebla.mx/

Vilá, B. y Arzamendia, Y. (2020). South American Camelids: their values and contributions to people. Sustainability Science. DOI : 10.1007/s11625-020-00874-y

Published

2023-12-05

How to Cite

Moya, M. F., & Arzamendia, Y. (2023). The vicuñas and their contribution as natural heritage to biocultural tourism of Salta and Jujuy (Arg.). UNESUM - Ciencias. Revista Científica Multidisciplinaria, 7(3), 114–121. https://doi.org/10.47230/nesum-ciencias.v7.n3.2023.114-121

Issue

Section

Artículos de Revisión