Caracterización socio productiva de los sistemas cafetaleros, parroquia El Anegado cantón Jipijapa-Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v7.n3.2023.76-85Keywords:
Characteristics, productive partner, coffee systemsAbstract
The objective of the research is to socio-productively characterize the small rural coffee-producing units of the Pan y Agua, Sucre, Buenos Aires and Bajo Grande communities, belonging to the El Anegado Parish. The methodology used was non-parametric experimental, applying a completely randomized design in the qualitative variables. For the analysis of the qualitative variables, descriptive statistics and chi square were applied. The results obtained when characterizing the coffee systems: Annual income of coffee producers, 45.7% have incomes of $100 to 200, 10% have incomes of $300 to 400, 32.9% have incomes of $500 to 600 , 5.7% have incomes of $700 to 900 and 5.7% have incomes greater than $1000 in their coffee production; 47.1% of coffee farmers associate coffee with other crops and 52.9% do not associate it with any other crop; The varieties grown in this parish are Arábigo Caturro with 24.3%, Arábiga Paca variety with 4.3%, Sarchimor 4260 with 60%, Sarchimor 1669 with 8.6% and the Acawa variety with 2.9%; Of the labor to harvest coffee, 41.4% is hired and 58.6% is family labor; 94.3% of producers sell cherry coffee, 4.3% sell dried ball coffee and 1.4% sell ground coffee; 22.9% of the producers are profitable from coffee cultivation and 77.1% are not profitable from coffee cultivation; The channel where coffee is marketed is in the cantonal capitals with 90%, it is also marketed to rural intermediaries with 10%. The correspondence analysis defines the social and productive dimension as the priorities in solving the problems of the coffee sector of the El Anegado Parish.
Downloads
References
Alarcó López, A. (2011). Modelo de gestión productiva para el cultivo de café (coffea arabica L.) en el sur de Edcuador. Madris: Universidad Politécnica de Madrid. Retrieved from https://oa.upm.es/9985/2/ALICIA_ALARCO_LOPEZ.pdf
Andrade Valencia, C. A. (2019). Análisis de la rentabilidad del cultivo de café (Coffea arabica l.) En la zona rural “las parcelas” de la comarca Loma de Cafen del municipio de Boaco en el periodo de cosecha 2018-2019”. Retrieved Enero 2022, from http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/18261/1/TESIS%20Caf%C3%A9%20-%20FINAL.pdf
Escobar, H. C. (2016). Caracterización de los sistemas productivos de café en Nariño, Colombia. Retrieved Diciembre 2021, from Hernando Criollo Escoba
Gallardo, P. K. (2017). Caracterizacion y Evaluacion de la Sustentabilidad de Fincas de Pequeños Productores Cafetaleros en Chinchipe y Palanda, Zamora Chinchipe, Ecuador. Retrieved Febrero 2022, from Pauleth Kristy Castro Gallardo : https://dspace.utpl.edu.ec/bitstream/123456789/16736/1/Gallardo%20Castro%20Kristy%20Pauleth.pdf
Jurado, H. R. (2019). Tipificación de sistemas de producción de café en La Unión Nariño, Colombia. Retrieved Enero 2022, from http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/218/218897006/html/index.html
Mamani, J. w. (2015). Caracterizacion socioeconomica y ambiental de la produccion de cafe organico en el Peru. Retrieved Diciembre 2021, from file:///C:/Users/Usuario/Downloads/Dialnet-CaracterizacionSocioeconomicaYAmbientalDeLaProducc-5157115%20(2).pdf
Ministerio De Agricultura, Ganaderia y Pesca. (2015). La Politica Agropecuaria Ecuatoriana Hacia el Desarrollo Territorial Rural Sostenible 2015- 2025. Retrieved Febrero 2022, from https://www.eluniverso.com/noticias/2020/11/11/nota/8045320/si-ecuador-tiene-mas-850000-unidades-produccion-agropecuaria-que/
Paz, J. P. (2019). Caracterización y diagnóstico de los sistemas productivos en la vereda San Roque, Morales- Cauca. Mexico. Retrieved Noviembre 2021, from http://www.scielo.org.co/pdf/bsaa/v17n2/1692-3561-bsaa-17-02-00024.pdf
PDOT. (2015). Plan de Desarrollo Estrategico de la Parroquia el Anegado. Retrieved Febrero 2022, from https://issuu.com/telandweb/docs/el-anegado
Ponce, W. P. (2018). El sistema agroforestal cafetalero. Su importancia para la seguridad agroalimentaria y nutricional en Ecuador. Retrieved Enero 2022, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2310-34692018000100116
Pozo Cañas, M., & Zabala, V. (2014, Enero). Repositorio.puce.edu.ec. Retrieved from Repositorio.puce.edu.ec: http://repositorio.puce.edu.ec/bitstream/handle/22000/6848/7.36.001425.pdf?sequence=4
Santistevan Méndez, Mercedes, Julca Otiniano, Alberto, Borjas Ventura, Ricardo, & Tuesta Hidalgo, Oscar. (2014). Caracterización de fincas cafetaleras en la localidad de Jipijapa (Manabí, Ecuador). Ecología Aplicada, 13(2), 187-192. Recuperado en 11 de enero de 2024, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-22162014000200013&lng=es&tlng=es.